Best view using resolution 1024 X 768
Tested using Mozilla Firefox and Microsoft Internet Explorer
user(s) currently online
 
About Me
My Cool Links
Countdown
Name
:
firul


YM
:
Wanna chat with me ?..Tunggu aku online ek...Sorrylah, aku bukan tanak chat ngan korang, YM diblok di sini...huhuhuhu.:(
Email
:
Send an email to me :)
Website
:
Visit my website...
Location
:
Malaysia
My Guestbook
All My Words
Tension ?
Sign    View

Thursday, October 13, 2005

Tazkirah : Solat Tahajjud Selepas Solat Witir ?

SOALAN:

Saya mempunyai kemusykilan berkaitan solat witir selepas mengerjakan terawih. Seperti yang saya fahami Witir itu adalah penutup segala solat. Justeru setelah selesai mengerjakan terawih di masjid biasanya kita akan meneruskan dengan witir. Maka sempena bulan ramadan ini saya berazam untuk bertahajud dan membuat solat hajat di tengah malam namun saya telah mengerjakan solat witir selepas terawih di masjid. Adakah solat sunat saya ditengah malam itu dikira sah atau diterima amat mengelirukan saya. Bolehkah ustaz menerangkan kemusykilan saya ini.

Sekian terima kasih.


Wa'alaikumsalaam Wr Wb

JAWAPAN:

Inilah yg ramai orang keliru, keliru besar, baguslah saudari tanya. Kalau selepas kerjakan witir immediately selepas tarawih,kemudian pada masa tahajjud saudari hendak solat malam, saudari kena "membuka" semua solat sunnat yang sudah ditutup.

Kalau tak buka, maka sesia sahaja lah solat sunnat malam saudari. Sebab witir dah tutup "acara" solat sunnat kita sepanjang hari.

Ini adalah satu masalah yg sepatutnya dihuraikan oleh imam-imam atau ustadz-ustadz yg melakukan solat tarawih, malang tidak.

Cara membukanya ialah dengan pertama sekali saudari solat 1 rakaat mutlaq atau dengan niat untuk "membuka atau membatal" witir yang sudah dilakukan.
"Membatal atau membuka" semula solat sunnat tidak bererti solat witir saudari semasa selepas tarawih tiada pahala, ada,dont worry.

Jangan risau pasal niat, niat itu gerak hati, just lakukan 1 rakaat sunnat mutlaq, kerana niat saudari untuk buka semula solat sunnat.

Selepas solat 1 rakaat, kemudian boleh saudari solat tahajjud berapa banyak yang mampu, kemudian saudari tutup semula solat malam tadi dengan solat witir, solat witir paling sedikit satu rakaat dan paling banyak 11 rakaat.

Sampaikanlah kepada mereka yang tak tahu atau masih jahil tentang masalah ini.

Satu lagi masalah ialah orang yg tidak solat ba'diah Isyak tetapi tunggu solat tarawih atau nak buat solat tarawih.

Perlu diingatkan bahawa solat 2 rakaat ba'diah (selepas) Isyak adalah rawatib muakkadah, yakni Nabi S.A.W. tidak pernah tinggalkan hatta dalam peperangan atau musafir, apatah lagi mukim.

Menurut ulama, 2 rakaat ba'diah Isyak lebih pahala dari 8 atau 20 atau 36 rakaat tarawih, sebab solat tarawih adalah tidak muakkadad.

Bersama-sama lah kita beramal bersesuain dengan ilmu dan sunnah Nabi S.A.W.

Harap maklum.

Wassalam.

firul says
"hm.. aku berani bet aa ramai orang tak tau pasal bender nih :)... haha.. betui kan ?... Selamat Berbuka... but bagi yang puasa ajer la ek.. :)"

posted by PuTERAKL @ 1:27 PM   |
______________________________________________________________

Click here to play pacman
Solat Time
Shouts

Previous Posts

Greetings : Selamat Menyambut Ramadhan
Lirik : Mirwana bersama Jay Jay - Aku Tanpa CintaM...
Artikel : Renowned female Scholar: Aminah Assilmi
Artikel : Video Orang Kena Rasuk
Lirik : Backstreetboys - Incomplete
Lirik : Dayang Nurfaizah - Erti Hidup
Artikel : Engineers are the BEST boyfriends
Artikel : Rumus Add Math
Kisah Aku : Aku dan Wedding Ex-Ofismate
Lirik : Al Jawaher - Seroja
Archives
April 2004
May 2004
June 2004
July 2004
August 2004
September 2004
October 2004
November 2004
December 2004
January 2005
February 2005
March 2005
April 2005
May 2005
June 2005
July 2005
August 2005
September 2005
October 2005
January 2006
February 2006
March 2006
April 2006
May 2006
July 2006
March 2007
May 2007
June 2007
July 2007
September 2007
September 2008
Certified
Subscribe to siswamalaysia
Powered by groups.yahoo.com
Sponsors
Powered by Blogger
This page is powered by redhat LINUX. Isn't yours?
Listed on BlogShares
 
   
Job Seeking Site
 
MyJobStreet @ JobStreet.com
 
MyJobStreet @ JobStreet.com
 
   
My Cronies
Manage Blog
Password:
 
Dreambook
"Aku copy, Aku edit and Aku paste....hahahaha" firul,PuteraKL,rajakualalumpur
Photobucket Image Hosting
 
Friends' Blog
 
 
adledash | Afzan06 | Ain | Airiz | aiza | akuE | alyn | antukarma | arisa | atoi | Ayares | Basri | b.l.u | biskut | BudakSekolah | bunbun | Bunda Syafiya | Buttet | byha | chika | cik lebah | d.a.l.e | dannyhusainy | de5lin | deana[Singapura] | enigma | desniaty | dona | e1 | Faizal | fawaz | Hafiz | Hairul | Haiza | hannan | houssam | id | ima hamyma | jelapang-padi | juji | Junaidix | Kamal Azizi | Kak Melor | Kak Nina | Kak Salina | Kak Tipah | king | ladydaisy | Lan | langsat | litium | lyna.zack | madfozi | Mar | masasibuk | mayang sari | mi | mykelisa | mush | nad | nana | nash v. khan | ND | NiDA | Nina | Nis | Norin | Op | paichowan | Pak Bear | Petit | Puteri | Purbe | rudy | RZA | Salwani | she | shiem | Syamay | Syaz | Syed | syed2704 | ucuwan | Wafi | Waheeda | Walid[Brunei] | Wea | Wira | wizurai | Yanti | Yna | Zam | zpah
     
Free Counters
visitors since June 2004
   
 
firulblogv2 themes by puterakl
Last update on February 5th, 2006